alga

Koniec jest początkiem
Kwasy tłuszczowe występujące naturalnie wchodzą w skład tłuszczów lub występują w postaci „wolnej” (tzn. wolne kwasy tłuszczowe, FFA, z ang. free fatty acids). Kwasy tłuszczowe pełnią istotną rolę biologiczną, głównie jako materiał energetyczny i zapasowy. W zależności od obecności i liczby wiązań nienasyconych kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone i nienasycone (jedno- i wielonienasycone).

Bądź nienasycony
Nienasycone kwasy tłuszczowe są to kwasy tłuszczowe zawierające wiązania podwójne. Są one z reguły bezbarwnymi cieczami. W większości z nich wszystkie wiązania podwójne są w pozycji cis, a po każdym wiązaniu podwójnym następuje 3n (gdzie n = 1, 2, 3...) atomów węgla. W przypadku nienasyconych kwasów tłuszczowych nie wystarcza notacja n:m. Używając notacji omega-i, czyli ω-i lub n-i, gdzie i oznacza położenie ostatniego wiązania podwójnego licząc od końca łańcucha węglowego (np. omega-3 oznacza, że ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla). Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych wyróżnia się grupę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które, jak sama nazwa wskazuje, zawierają więcej niż jedno wiązanie podwójne. Są one niezbędnym elementem diety człowieka (stanowią grupę tzw. witamin F, inaczej egzogenne lub niezbędne kwasy tłuszczowe), gdyż są nam potrzebne do tworzenia ważnych związków (np. prostaglandyn), a nie są syntezowane przez organizmy ludzi (mogą je syntezować jedynie rośliny i część zwierząt np. olej rybny).

Raz dwa trzy zdrowy jesteś ty
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WKT) z rodziny omega-3 należą do tak zwanych egzogennych kwasów tłuszczowych. Przy ich niedoborze organizm ludzki wykorzystuje WKT z rodziny omega-6 (także zazwyczaj egzogenne), a gdy i te są niedostępne, wówczas do fosfolipidów błon komórkowych są wbudowywane kwasy omega-9. Wzmożony metabolizm wielu omega-9 informuje o niedoborze kwasów omega 3 i omega 6, co wiąże się między innymi ze spadkiem syntezy aktywnych związków biologicznych o potencjale przeciwzapalnym i neuroprotekcyjnym (prostanoidy, leukotrieny, neuroprotektyny). Duży stosunek stężenia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do nasyconych, przy odpowiedniej diecie, jest ważnym czynnikiem zmniejszającym stężenie cholesterolu w surowicy krwi. Uważa się także, że działa korzystnie w zapobieganiu chorobie niedokrwiennej serca

Samiec alfa nie jest tu liderem - Czas zmiany
W socjologii osobnik omega ma najniższą pozycję w hierarchii grupy, ale w znaczeniu biologicznym jest samcem alfa, który pełni rolę przywódcy naszego zdrowia.

Kurczak z fermy = łosoś
Tłuste ryby to dobre źródło kwasów omega. Obecnie spożywanie takich ryb w ilości, która ma uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega jest dla nas niebezpieczna. Chyba, że dysponujemy prywatnym łowiskiem i prowadzimy bezpieczną hodowlę zarówno dla ryb i środowiska. Masowe łowiska m. in. to po prostu bagno, w którym stłoczone są ryby. Aby zapobiec masowym chorobom pasza, którą się je karmi jest pełna antybiotyków i innych leków. Taki łosoś czy makrela wydają się być tak samo niebezpieczne dla nas jak kurczak z fermy. Ba nawet bardziej. Jedyna różnica jest taka, że za takie “cudowne rybki” musimy jeszcze sporo zapłacić.

Homo sapiens - dieta naszych przodków
Analizy antropologiczne wskazują, że dieta naszych przodków z epoki paleolitycznej była zasobna w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Orientacyjnie stosunek omega-6/omega-3 (n-6/n-3) w diecie homo sapiens sprzed 10 tys. lat wynosił od 4:1 do 1:1. Należy podkreślić, że epoka „kamienia łupanego” nie znała hodowli zwierząt i upraw rolnych. Dzikie zwierzęta, na które polowali nasi przodkowie, oraz nasiona roślin, które zbierali, zawierały wiele składników pokarmowych, do których, po kilkudziesięciu tysiącach lat mógł przystosować się organizm ludzki (między innymi za sprawą polimorfizmu cytochromu — P450). Od początku okresu neolitycznego do dzisiaj upłynęło zaledwie 10 tys. lat. Jest to okres zbyt krótki, aby radykalne zmiany dietetyczne (hodowla zwierząt i uprawy rolne na masową skalę) mogły wyraźnie wpłynąć na zdolności przystosowawcze procesów metabolicznych w ustroju ludzkim.

Stosunek n-6/n-3 w diecie paleolitycznej był bliski ideału, a szacowana ilość błonnika i antyoksydantów w tej diecie jest z dzisiejszej perspektywy niewyobrażalna: ilość witaminy C wynosiła około 600 mg/d., zaś witaminy E i folianów było co najmniej 3 razy więcej niż w dzisiejszych zaleceniach dietetycznych.

Negatywny przełom
Ludzie chorowali od zawsze i chorować będą. Na przestrzeni wieków zmienia się “profil chorobowy”, kiedyś głównie chorowaliśmy z niedojadania lub braku odpowiedniej żywności, złych warunków. Dzisiaj chorujemy z nadmiaru i złej jakości żywności. Wspólnym mianownikiem jest niedożywienie populacji na przestrzeni wieków.

Współczesność zabija?

Wiek XX stanowi przełom w żywieniu człowieka. Zwiększyła się ilość spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów nienasyconych z rodziny omega-6. Tym samym zwiększyła się również liczba chorób układu krążenia i chorób o podłożu zapalnym rzs, zwyrodnienia stawów, rak piersi. Od początku XX wieku w diecie społeczeństw Ameryki i Europy zaszły głębokie zmiany. Zwiększyła się liczba spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów nienasyconych z rodziny omega-6. Jednocześnie zaznaczył się wyraźny wzrost rozpowszechnienia chorób układu krążenia i chorób, w których patogenezie mają udział procesy zapalne, takich jak: cukrzyca typu 2, zespół jelita drażliwego, reumatoidalne zapalenie stawów, zwyrodnienie plamki żółtej, astma, nowotwory jelita grubego, rak piersi, rak prostaty, rak płuc oraz choroby psychiczne. W ciągu ostatnich 100 lat obniżył się wiek zachorowalności na tak zwaną „dużą depresję”, a po 1945 roku zachorowalność na tę chorobę zwiększyła się ponad dwudziestokrotnie. Pojawiły się przypuszczenia, że ten niepokojący wzrost wynika ze zwiększenia spożycia tłuszczów nasyconych (zwierzęta hodowlane) i tłuszczów nienasyconych omega-6 (oleje roślinne: kukurydziany, słonecznikowy, sojowy). Przedstawicielami tej rodziny kwasów są kwas linolowy i kwas arachidonowy. W obecnej diecie społeczeństw zachodnich szacowany stosunek omega6/omega3 wynosi od 10:1 do 20:1. Jednocześnie podkreślano, że niskie spożycie ryb i owoców morza (zasobnych w omega-3) może być istotnym czynnikiem powiększającym odsetek osób chorych, między innymi na zaburzenia afektywne i choroby układu krążenia

Biją na alarm
Wszystkie organizacje międzynarodowe (FAO/WHO)biją na alarm o zwiększenie spożycia ryb, zamiast czerwonych mięs, o zastąpienie masła , smalcu - zdrowymi olejami z pierwszego tłoczenia.

Również w Polsce wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie kładą nacisk na uzupełnienie diety przeciętnego Polaka w tłuste ryby morskie oraz zwiększenie spożycia zdrowych olei roślinnych (lniany, słonecznikowy, rzepakowy bezerukowy i inne).

Zadbaj o poziom i równowagę
Obecnie typowa zachodnia dieta jest niemal całkowicie pozbawiona odpowiedniej ilości pokarmów pochodzenia morskiego, a zawiera nadmiar kwasu linolowego, substancji z rodziny kwasów omega-6. Wysokie spożycie tych kwasów może wywierać wpływ prozapalny, przyczyniając się do rozwoju wielu chorób, w tym schorzeń układu krążenia i depresji. Przedstawiono dane o bezpieczeństwie stosowania EPA/DHA. Zagrożenie związane z zatruciem toksynami (rtęć, dioksyny) zawartymi w dużej ilości konsumowanych ryb, może być zminimalizowane dzięki suplementom zawierającym olej rybny poddany procesom oczyszczania. Autorzy wskazują na potrzebę dalszych poszukiwań, między innymi określających najwłaściwsze dawki suplementu. Dane kliniczne są stosunkowo nieliczne i często rozbieżne we wnioskach, lecz stale rośnie liczba wyników badań przedklinicznych i epidemiologicznych, które sugerują, że kwasy omega-3 mogą pełnić chociażby funkcję terapeutyczną w zaburzeniach afektywnych.

Będę algo-jadem

W latach 90 -tych ubiegłego wieku w naszym kraju był tzw. boom na hodowanie alg w domach. Nie byłam zainteresowana zbytnio ich spożywaniem, ale hodowanie akurat przypadło mi do gustu. Olej z algi Schizotyrium to bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy). Olej z algi Schizotyrium zapewnia całkowicie roślinne spożycie DHA. DHA jest kwasem tłuszczowym, który należy przyjmować w naszej diecie i znajduje się głównie w tłustych rybach i w oleju z algi schizotyrium.

Wśród jego wielu zalet są:

Bilans Omega-6 / Omega-3: Nasze współczesne diety często zawierają zdecydowanie za dużo omega-6 i za mało omega-3 - i. Olej z algi schizotyrium pomaga przywrócić tę równowagę. Ma także korzystny wpływ na mózg: Prawie wszystkie omega-3 w mózgu mają postać DHA. Właściwe spożycie DHA pomaga w ten sposób zapewnić optymalne funkcjonowanie mózgu, a także spowalnia spadek funkcji poznawczych związany ze starzeniem się.

Dobrze widzieć

Do dalszych zalet związanych z DHA należą jego korzystny wpływ na siatkówkę oka, a także jego wkład w dobre zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Kwasy omega 3 powinna być bezwzględnie spożywane przez wegetarian i wegan. Powinny go również spożywać osoby, które lubią jeść przetworzoną żywność lub spożywają dużo tłuszczu zwierzęcego.

Smakosze smalczyku

Zdrowo czy niezdrowo są tacy, którzy smalec ze skwarkami lubią i już, ale nie bójmy się o zdrowie. Negatywne działanie smalczyku (mówimy o rozsądnych ilościach) możemy zneutralizować spożywając jednocześnie omega 3.

Omega 3 a terapie farmakologiczne

Wiele osób poddawanych jest terapii farmakologicznej substancją zwaną metotreksat. Jest ona przepisywana osobom  z najcięższą, oporna na leczenie postać uogólnionej łuszczycy pospolitej (psoriasis vulgaris), włącznie z łuszczycowym zapaleniem stawów (łuszczyca stawowa). Choroby autoimmunologiczne jak reumatoidalne zapalenie stawów. Skojarzone leczenie wielolekowe nowotworów złośliwych i ostrych białaczek. Wiele osób, które stosują ten lek otrzymuje od lekarza skierowanie na badanie kondycji naszej wątroby tzw. próby wątrobowe bo terpia lekiem często prowadzi do jej uszkodzeń. W świetle ostatnich badań odkryto, że ochronne działanie na wątrobę podczas terapii metotreksatem ma suplementacja Omega 3. Mają ona działanie ochraniające i regenerujące dla wątroby. "Protektyna i resolwina, które powstają z kwasów tłuszczowych omega-3 mogą pomóc w leczeniu stłuszczenia wątroby i zmniejszać odporność insulinową u osób otyłych" - mówi prof. Joan Claria z Uniwersytetu w Barcelonie.

Groźny niedobór. Nie ta forma

Jeszcze mała uwaga dot. stosowania leku, lek to organiczny związek chemiczny, należący do antagonistów kwasu foliowego, który znalazł zastosowanie jako lek cytostatyczny. Dlatego podczas terapii lekiem powinno się zażywać kwas foliowy bo lek prowadzi do jego niedoboru. Niedobór kwasu foliowego w organizmie może prowadzić do niedokrwistości, zaburzeń degeneracyjnych, chorób układu krążenia, osteoporozy, a nawet nowotworów.

Niestety większość osób stosuje kwas foliowy ale w formie niemetylowanej, która nie jest przyswajana przez nasz organizm. Kwas foliowy (jak folian w żywności) jest nieaktywny i musi zostać zmetabolizowany do 5-metylotetrahydrofolianu (5-MTHF), aby stać się metabolicznie skutecznym. Methylo FolianQuatrefolic® to najbardziej przyswajalna biologicznie forma folianu. może być najlepszym wyborem, jeśli chodzi o suplementację aktywnego folianu w celu wspomagania i regulowania cyklu metylacji.
W 2014 roku Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie Quatrefolic® w Unii Europejskiej jako Nowy Składnik Żywności. W 2015 roku został oficjalnie zmieniony Załącznik II do Dyrektywy 2002/46/WE — włączono Quatrefolic®, który może być stosowany do produkcji suplementów diety sprzedawanych we Wspólnocie Europejskiej.

Opublikowane przez Europejską Agencję ds. Żywności (EFSA) działanie folianów na nasze zdrowie to:

  • pomagają w prawidłowej produkcji krwi

  • pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny

  • pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych

  • przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia

  • pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego

  • biorą udział w procesie podziału komórek

  • pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów.

Bezpieczne  OMEGA-3 -OLEJ Z ALG SCHIZOCHYTRIUM DHA EPA KWASY OMEGA 
ZNAJDZIESZ TUTAJ

Metylowany kwas foliowy
znajdziesz tutaj