szafran biul

 

Szafran znany jest głównie jako przyprawa. Jest on niezwykle cenny dla zdrowia. Od dawien dawna stosowany w medycynie na dolegliwości takie jak zwyrodnienie plamki żółtej, nadmierny apetyt, objawy napięcia przedmiesiączkowego (PMS), menopauzy, obniżona odporność.
Nie tylko przyprawa
Szafran należy do jednych z najdroższych przypraw, bo aby uzyskać 1 kg znamion szafranu, trzeba wyskubać około 150 tys. kwiatów.
Jednak szafran jest znany od starożytności. Opisany prawdopodobnie po raz pierwszy na papirusie Ebersa. W celach leczniczych i jako przyprawa stosowany był i jest przez ludność arabską i Fenicjan. Jego właściwości opisywali Dioscorides Pedanius (40-90 r.) i Pliniusz (23-79 r. n.e.).
Od starożytności jest również wykorzystywany jako roślina lecznicza, przyprawa i środek do barwienia tkanin głównie w Chinach i Indiach, ale także w perfumerii.
Co w sobie szafran ma?
Nazwa szafran siewny, zwany popularnie krokusem – Crocus sativus L., zaliczany do rodziny kosaćcowatych – Iridaceae. Szafran ma słupek dolny z szyjką. Słupek szafranu zawiera około 2% barwnika – krocyny-1 (crocin). Krocyna-1 to ester krocetyny (crocetin) z dwoma cząsteczkami gentiobiozy. Smak i aromat szafranu pochodzi od pikrokrocyny, której jest 3-4% oraz safranalu uwalnianego z pikrokrocyny w trakcie suszenia w gorącym powietrzu, gotowania i parzenia.
Kiedyś a dzisiaj
Szafran ma długą historię w tradycyjnym leczeniu różnych dolegliwości, takich jak bóle menstruacyjne, problemy menopauzalne, depresja, przewlekła biegunka i nerwobóle. Jak podaje dr Różański w medycynie dawnej i w ziołolecznictwie ludowym szafran polecano w leczeniu dychawicy oskrzelowej, skąpego miesiączkowania, gorączki, skurczów jelitowych, nerwic i lęków, padaczki; podawano przy obniżonym popędzie płciowym oraz zaburzeniach trawienia. Był cenionym środkiem moczopędnym.
W walce z nowotworem
Współczesna medycyna odkryła również, że szafran ma działanie przeciwrakowe (hamujące nowotwory), antymutagenne (zapobiegają mutacjom), immunomodulujące i przeciwutleniające. Jednak w dalszym ciągu trwają badania nad skutecznością szafranu w leczeniu wielu chorób.
Na odporność
Szafran jest immunostymulantem, wspierającym układ odpornościowy w walce z infekcjami. Ponadto wykazuje właściwości neuroprotekcyjne i nootropowe.
Na wzrok
Naukowcy z ARC Centre of Excellence in Vision Science i University of L'Aquila we Włoszech sugerują, że przyprawa może odwrócić przebieg oślepiających chorób i może być jednym z kluczy do zapobiegania utracie wzroku w starszym wieku.
Naukowcy pod kierunkiem profesor Silvii Bisti wykazali, że szafran ma niezwykły wpływ na geny regulujące działanie kluczowych komórek wzrokowych oka i nie tylko chroni komórki wzroku (fotoreceptory) przed uszkodzeniem, ale może również spowolnić, a nawet odwrócić bieg chorób oślepiających, takich jak związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
Szerszy zakres szafranu
Profesor Bisti uważa, że szafran nie jest tylko przeciwutleniaczem, ale wydaje się mieć wiele innych właściwości, które chronią wzrok – wydaje się wpływać na geny regulujące zawartość kwasów tłuszczowych błony komórkowej, co sprawia, że ​​komórki wzroku są twardsze i bardziej odporne.
Naukowe badania
Profesor Bisti mówi, że na modelach zwierzęcych wykazano, że dieta szafranowa chroni oko przed szkodliwym działaniem jasnego światła – czymś, na co wszyscy cierpimy, gdy wychodzimy na słońce i wpływa na genetyczne choroby oczu, takie jak barwnikowe zwyrodnienie siatkówki, które może powodować trwającą całe życie ślepotę u młodych ludzi.
Badania na zwierzętach wykazały również perspektywę spowolnienia postępu utraty wzroku, a po podaniu szafranu ludziom cierpiącym na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej, które powoduje częściową lub całkowitą utratę wzroku u wielu osób w starszym wieku, objawy regeneracji komórek były widziane.
Sprawne myślenie i spokój bez otumaniania
Jak podaje dr H. Różański szafran działa uspokajająco, ale specyficznie. Znosi nerwice wegetatywne, obniża napięcie mięśni szkieletowych i gładkich, uspokaja drżenie i niekontrolowane nadmierne pobudzenie ruchowe. Nie upośledza przy tym procesów psychicznych i koncentracji, wręcz przeciwnie, na wiele osób działa psychostymulująco, poprawia proces zapamiętywania i odtwarzania informacji. Pomaga w koncentracji psychicznej i ruchowej. Znosi objawy depresji i stresu.
Na łagodniejszą menstruację i lżejszą menopauzę
Już w starożytności szafran wykorzystywano do leczenia zaburzeń miesiączkujących kobiet, łagodząc nieprzyjemne objawy miesiączki, takie jak drażliwość, bóle głowy poczucie niepokoju. Współcześnie szafran polecany jest kobietom zmagającym się z dokuczliwymi objawami występującymi przed miesiączką zwane jako PMS - zespół napięcia przedmiesiączkowego.
Cenna przyprawa w sypialni niczym afrodyzjak
Życie seksualne dorosłych ludzi bez względu na metrykę, jest niezwykle ważne. Zarówno dla naszego zdrowia psychicznego, budowania poczucia więzi, bezpieczeństwa ale również niesie ono wiele korzyści zdrowotnych dla obu płci. Szafran pobudza płciowo, dlatego uważany jest za afrodyzjak. Wzmaga erekcję i skoncentrowanie się na akcie płciowym oraz fantazjach seksualnych. Wzmaga ukrwienie narządów płciowych dzięki temu zwiększa nasze doznania.
Komu niewskazany
Szafranu nie należy podawać kobietom w ciąży, karmiącym oraz dzieciom.

Szafran 30mg Safranal 2% Krocyna 10% - 90 tabletek
znajdziesz tutaj