chlorofil 1Zielony karnawał - Grafika komputerowa - Mariusz Kowalski

 

Zielono mi. Malowana lala zielenią. Z chlorofilem mi do twarzy.
Zielono mi a jeszcze wiosny brak.

Miałam w tym roku dylemat podczas karnawału, za co się przebrać.
Z pewnością miało być zabawnie, więc wymyśliłam może za warzywo?
Oooo taka pokrzywa?
Nieee... Nikt nie podejdzie z obawy, że mogę poparzyć.
Natka pietruszki?
Jeszcze szybko zwiędnę.
A może brokuł?

To będzie heca, sylwetka nawet pasuje. Długa, cieńka i głowa wielka.
Zabieram się za szycie? 
A czemu akurat zielone?
Ma być pozytywnie i wesoło bo zielenizny zimą jest mało, zieleń kojarzy się pozytywnie bo jest kolorem nadziei, oczy odpoczywają gdy patrzymy na zielone. Kolor zielony wprawia w dobry nastrój.
Hmm... Może dlatego amerykańskie dolary są zielone?
Masz w ręku od razu ci lepiej.

Jednak prawdziwy powód mojego przebrania jest jeszcze inny. Naturalny.

Rzucam pomysły na szalę i ważę.
A może jednak przebrać się za wampira?
Zmodyfikowanego.
Taki wegański wampir?
Zamiast czerwonej pić będę zieloną krew. 
No masz... jak każda typowa baba - zdecydować się nie mogłam, ale w końcu
WYBRAŁAM!!!

Wegański wampir wygrał!

I tak już zostało.
Na ostatnim karnawałowym balu robiłam za Wegańskiego Wampira.

Piłam chlorofil!

To był strzał w dzisiątkę!
Powodzenie miałam niesamowite.
Który chłop wysiadał ze zmęczenia leciał do mnie i prosił. Daj łyka.
I wszyscy hasali do końca balu.
I nie tylko... ? 

Dlaczego chlorofil!
Brak słońca Zimą, więc jesteśmy słabi, zmęczeni i poszarzali. Zimą wszyscy jesteśmy wampirami. Trochę wspak taki wampir z zielonym płynem, ktoś powie, ale zdanie zmieni kiedy pozna bliżej chlorofil, zresztą świat wywraca się do góry nogami, więc wszystko można zmienić, odwrócić, zmodyfikować. Siebie również.

Ale dlaczego chlorofil u wampira?
Wampir to na słońcu nie przebywa, dlatego jest blady i słaby.
Czyli zimą w naszym klimacie to prawie każdy zmienia się w wampirka.

Chlorofil nazywany jest właśnie Zieloną Krwią bo w budowie jest podobny do ludzkiej hemoglobiny.
Różnica pomiędzy chlorofilem a hemoglobiną jest taka, że cząsteczka chlorofilu zawiera atom magnezu
w hemoglobinie w tym samym miejscu jest atom żelaza. Cała reszta idealnie to samo. 

Jak to się dzieje, że zielone jest zielone? 
Skąd nazwa chlorofil?

Słowo chlorofil pochodzi od gr. khloros co oznacza zielone światło i phylon oznaczające liść.
Chlorofil jest zielonym pigmentem, który absorbuje światło słoneczne i przekształca je w energię chemiczną. 
Interesuje go wysoka energia, więc żarłocznie korzysta z ultrafioletu/fioletu i podczerwieni/czerwieni.
Zieleń jako nieprzydatną - odbija.
Dokładniej na końcu w Bazie wiedzy.

Chlorofil dotlenia organizm, ponieważ doskonale wiąże się z tlenem.
Dzięki temu nie odczuwamy zmęczenia, które zimą przez brak słońca wielu ludziom doskwiera.
Dotleniony organizm również lepiej radzi sobie z oczyszczaniem.

Chlorofil reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową i stymuluje rozrost dobrych bakterii jelitowych, dzięki czemu układ pokarmowy lepiej pracuje i podnosi odporność naszego organizmu.

Ale to nie koniec
nasza “zielona krew” to bogactwo witamin A, B, D i E, wspiera produkcję czerwonych krwinek, więc wskazana jest anemikom. Chlorofil również zalecany jest w stanach zapalnych, zapaleniach zatok, jamy ustnej, czy chorobach wirusowych i grzybiczych.

Zzielenieję, tylko ze złości.

To znane powiedzonko, wielu z nas używa no i niestety jak się złości to zielenieje, a mówiąc potocznie - blednie.
Takie życie.
Dlatego trzeba się wspierać by mieć siłę, zdrowie i dobry wygląd.

Zamiast solarium i samoopalacza pij chlorofil
Po co się smażyć w solarium i smarować samoopalczem. Jest lepszy, łatwiejszy sposób BEZ PAĆKANIA i wydawania kasy na smażenie się, bez skóry  jak burak po opalaniu, popękanych naczynek, piegów i przebarwień. Jeżeli chcemy mieć ładną lekko opaloną skórę trzeba włączyć do diety chlorofil. A gdzie chlorofil występuje?

Czym chata bogata bo u mnie sałata
Chlorofil nadaje skórze zdrowego kolorytu, ale trzeba pamiętać, że od zjedzenia sklepowego brokuła, ogóra, czy sałaty nie będziemy mieli śniadej cery. Zresztą dla osiągnięcia efektu trzeba by codziennie w znacznej ilości spożywać zielone warzywa i to bezwzględnie EKO, bo możemy zrobić sobie więcej szkody, niż pożytku.

Inną kwestią pozostaje - ile kto zmieści do brzucha zieleniny, bo nie wszyscy żywią się tylko warzywami.
Dla uzyskania widocznego, zdrowotnego efektu musimy użyć skoncentrowaną formę chlorofilu do rozcieńczenia, lub w  kapsułkach.

Tak jak w przypadku witamin, czy minerałów, np. witaminy C, czy magnezu. dla uzupełnienia niedoboru dawka profilaktyczna nie będzie wystarczająca, a tym bardziej efektywna. Każdy z nas jeżeli stosuje zbilansowaną dietę zazwyczaj wypija lub zjada zielone warzywa, w których występuje chlorofil, ale te dawki nie są wystarczające, żeby przynieść efekt terapeutyczny. Tak jak zjedzenie miseczki czarnej porzeczki czy wypicie napoju z cytryną nie wyleczy nas z przeziębienia.


Pytanie - Który najlepszy?

Odpowiedź nie będzie jednoznaczna, najlepszy będzie ten, który jest bezpieczny, sprawdzony, odznacza się wysoką jakością i odpowiada naszym potrzebom.

Nie wszyscy są amatorami zielonych soków, nie wszyscy mają do tego odpowiedni sprzęt, czas, miejsce. Żeby przyrządzić odpowiedni napój trzeba zadbać o zdrowe -eco składniki, w szczególności zimą pozyskanie takiej zielenizny nie jest proste. Do tego trzeba przyrządzić i spożyć. Chlorofil w kapsułkach jest rozwiązaniem dla tych, którym brakuje miejsca, czasu i apetytu na sokową terapię, jak również tym, którzy nie mają dostępu w okresie jesienno - zimowym do świeżych warzyw no czyli prawie wszyscy.

Jak pić Mleko to tylko zielone?!
Taką nazwą określa się napój na bazie chlorofilu, choć właściwie nie rozumiem nazywaniem czegoś czym nie jest. Skąd mleko? Po prostu to zielony napój, możemy wybrać wersję w kapsułkach i wsypać zawartość lub w kroplach do rozcieńczenia.

Krew zielona wypita
Wampirze zielone łowy się udały.
Ofiara taneczna, czyli ja, też dała radę tańcować do rana.
Panowie szaleją do teraz.  
Na zielonych drinkach wszyscy zasuwają :-)

Najlepszy Chlorofil
znajdziesz tutaj

Efekt gwarantowany!

 

Baza wiedzy - Komentarze - Ciekawe informacje

chlorofil
Chlorofile – grupa organicznych związków chemicznych obecnych między innymi w roślinach, algach i bakteriach fotosyntetyzujących (np. w sinicach). Nadaje częściom roślin (głównie liściom) charakterystyczny zielony kolor.

Funkcją chlorofili w organizmach przeprowadzających fotosyntezę jest wychwytywanie kwantów światła i przekazywanie energii wzbudzenia do centrum reakcji fotoukładu, skąd wybijane są elektrony, spożytkowane następnie w dalszych etapach fotosyntezy.Znaczna zawartość chlorofili w organizmach fotosyntetyzujących jest odpowiedzialna za ich zieloną barwę. Zielony kolor chlorofilu spowodowany jest wysoką absorpcją w czerwonej i niebieskiej części spektrum światła, a niską absorpcją w zielonej części spektrum światła (długość fali 500–600 nm).

absorbcja chlorofil

Wyróżnia się wiele rodzajów chlorofili. Najbardziej rozpowszechnione w przyrodzie to chlorofil A i chlorofil B występujące u wszystkich roślin przeprowadzających fotosyntezę.

Przekładając na język zrozumiały dla wszystkich
Chlorofil pochłania to co na fotce z lewej na niebiesko i filoetowo - wysokie częstotliwoci i dużo energii.
Chlorofil pochłania również światło o niskich częstotliwościach niosące ciepło.
Odbija jako niepotrzebną mu do niczego zieloną część widma i dlatego nasz roślinny świat jest zielony.
Sprytnie?

Dwa najpowszechniej występujące chlorofile, chlorofil A – niebieskozielony, chlorofil B – żółtozielony, stanowią przeważającą większość masy wszystkich barwników w organie fotosyntetyzującym.

Tak więc światło pada na liść, Zielone odbija się i mamy "zielono mi" pozostałe oddają swoją energię która...
Dalej to strasznie skomplikowane więc jeżeli chcesz to poczytaj tutaj https://pl.wikipedia.org/wiki/Chlorofile  
Upraszczając cały ten proces służy do wyprodukowania ATP bez którego nie ma życia.

A to nasze ATP to nie ATP World Tour Tennis tylko 
Adenozyno-5′-trifosforan - ATP

Adenosine triphosphate.qutemol

Adenozyno-5′-trifosforan, ATP (od ang. adenosine triphosphate; daw. adenozynotrójfosforan) – organiczny związek chemiczny, nukleotyd adeninowy zbudowany z adenozyny z przyłączonym wiązaniem estrowym w pozycji 5′-OH grupą trójfosforanową przyłączonej cząsteczki. Odgrywa on ważną rolę w biologii komórki jako wielofunkcyjny koenzym i molekularna jednostka w wewnątrzkomórkowym transporcie energii. Stanowi nośnik energii chemicznej, używanej w metabolizmie komórki. Powstaje jako magazyn energii w procesach fotosyntezy i oddychania komórkowego. Zużywają go liczne enzymy, a zgromadzona w nim energia służy do przeprowadzania różnorodnych procesów, jak biosyntezy, ruchu i podziału komórki. Tworzy się z adenozyno-5′-difosforanu, a przekazując swą energię dalej, powraca do formy ADP lub adenozyno-5′-monofosforanu (AMP). 

Cykl ten zachodzi bezustannie w organizmach żywych.
Niewiele z tego zrozumiałam, ale dla mnie ważne i ciekawe jest że

Człowiek każdego dnia przekształca ilość ATP porównywalną z masą swego ciała.

Został wykryty w roku 1929 przez Karla Lohmanna. Po raz pierwszy został otrzymany syntetycznie w roku 1948 przez zespół Alexandra Todda w wyniku kolejnych fosforylacji adenozyny za pomocą chlorofosforanu dibenzylowego (BnO)2P(=O)Cl[9][10][11]. W przekaźnictwie sygnałów ATP bierze udział jako substrat dla kinaz fosforylujących białka i lipidy, na przykład cyklazy adenylanowej, przekształcającej ATP w drugi przekaźnik, cykliczny AMP (cAMP). Stosunek pomiędzy ATP i AMP jest używany przez komórkę jako wskaźnik ilości posiadanej energii, co pozwala kontrolować produkcję i konsumpcję ATP[12]. Oprócz tego ATP jest włączany przez polimerazy w kwasy nukleinowe podczas transkrypcji.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Adenozyno-5%E2%80%B2-trifosforan


Najlepszy Chlorofil
znajdziesz tutaj

Efekt gwarantowany!