niedozywienieQuo Vadis Ludzkość? - Grafika komputerowa - Mariusz Kowalski

No to se pojadłem, nasz statystyczny powie. Pełny jestem!
Niestety oprócz brzucha zapełnionego to więcej korzyści z tego nie ma. Wręcz przeciwnie.
Na razie optymizmem nie powieje.

Tradycyjny obiadek a jak!
Przyjmijmy, że na obiad nasze polskie pyry, do tego popularny filecik z kurczaczka smażony, duszony w panierce czy bez i surówka z białej kapusty.

Ja zaś powiem.
- I co z tego, że pełny jesteś, ale niedożywiony, a wręcz Nachemiowany.
Dlaczego?
Jemy paszę, czy wartościowe produkty?

Według ostatnich badań ilość składników odżywczych w warzywach i owocach spadła o 70 %, aby dostarczyć nam ilość niezbędnych składników powinniśmy zjadać siedmiokrotnie więcej.

Hmm... chyba nikt nie jest w stanie zjeść wiadra marchwi i buraków.

Dla przykładu zawartość składników takich jak kwas foliowy i witamina B6 w bananach zmniejszyła się o odpowiednio 79 i 95%. W innych warzywach i owocach, poziom kluczowych makroelementów, jak magnez i wapń, spadł nawet o 75%. W jaki sposób wyjaśniam poniżej.


A oto winowajcy
To lista składników nie-odżywczych, które stosowane są do uprawy warzyw.
Nazwy imponujące. Na tapetę bierzemy uprawę ziemniaka.
Oczywiście pojawią się głosy, że zastosowane środki są bezpieczne, ale drodzy Państwo,
nie zjadamy jednego ziemniaka raz kiedyś, oprócz tego zjadamy również inne warzywa, do uprawy, których również stosuje się całą listę substancji chemicznych.

Swoją drogą, ja takiej pyrce współczuje. Ile czyha na nią niebezpieczeństw i chorób.
Żeby pyrka w ogóle wyrosła sypana jest na początku wegetacji dawką środków chemicznych, potem całą masą "zabójczych" środków.

Cała masa substancji a wszystko dla uzyskania "ideału", niestety tylko w formie estetycznej.

Witamy w salonie kosmetycznym ziemniaczka. Zapraszamy na fotel.
Życzenie ziemniaczka - Mam być piękny - zdrowy niekoniecznie.

Poniżej lista zabiegów pielęgnacyjnych:
Aficydy - środki owadobójcze na mszyce,
Desykanty -niejednorodna grupa związków chemicznych stosowana w celu wywołania
obumierania i zasychania zielonych części roślin,
Herbicydy - ma działanie chwastobójcze (czy tylko chwastów?)
Repelenty - odstraszające owady, szkoda, że nie ludzi przed jedzeniem.
Środki ograniczające kiełkowanie- tu cała lista środków, nazw nie będę wymieniać .
Fungicydy - mają działanie grzybobójcze,
Insektycydy działanie -owadobójcze.
Nie trzeba tłumaczyć skąd wyniki w poniższej tabeli.


UTRATA WARTOŚCI ODŻYWCZYCH W WARZYWACH I OWOCACH
ramkaŹródło: 1985, 1996, 2002 Geigy Pharmaceutical Company Szwajcaria

W obronie rolników ?
Wobec zastosowań środków chemicznych do uprawy roślin przez rolników zdaję sobie sprawę, że jest to po prostu ich “chleb”, stanowi źródło ich utrzymania. Żaden z nich nie może pozwolić sobie na ryzyko utraty plonów. Jednakże czy dziesiątki lat temu stosowano tyle środków, a wszystko rosło? Po prostu wymagało to czasu i zwiększonej pracy ludzkich rąk. Teraz liczy się wygląd i wielkość. Ludzką pracę zastępują maszyny, a czas środki chemiczne.

Naturalność - trudno dostępna
Niestety cena produktów uprawianych metodą tradycyjną z wykorzystaniem bardziej naturalnych środków uprawy roślin, warzyw, owoców jest jeszcze wysoka.

Ekologiczna produkcja nie jest rozpowszechniona na skalę masową - stąd ceny.
Logiczne jest, jeżeli będzie więcej upraw ekologicznych to będzie taniej i trochę zdrowiej.
Niestety uzyskanie ziemniaczka, czy kapusty takiej jak 30 lat temu jest już niemożliwe.

Porzućmy już zielsko i weźmy się za mięsko.

Analiza kuraka
Dziarskim krokiem zmierzamy do sklepu mięsnego lub marketu po zakup mięsa.
Skąd pochodził kurak, czym go karmiono, jakich substancji użyto przed zapakowaniem lub dostarczeniem produktu do punktu sprzedaży? Hmm.. takiej informacji to raczej nie znajdziemy, a jeżeli jest, to trudno dostępna. Nie oszukujmy się dzień po zabiciu to raczej nie dotrze do żadnego punktu takie mięsko, kwestia obróbki, transportu, a śliskie to raczej klientom już nie opchną, więc trzeba czymś zakonserwować, zwłaszcza, że zwykle kupujemy już porcjowane i zapakowane.

W masowej sprzedaży nie ma opcji na jednodnIowy termin przydatności do spożycia.
Pytanie - która padlina jest świeża i to przez 7 dni???
Odpowiedź - chyba każdy zna.

Dieta kurczaka
Jeżeli ludziom ładuje się chemię, to nie ma co liczyć na organiczne żywienie zwierzaków i ich godne bytowanie. Nie ma możliwości stworzenia "naturopodobnych" warunków na fermach przemysłowych.

Kto się przejmuje kurakiem o wartości kilku złotych?
W dzisiejszym świecie Człowiek to dana statystyczna, a co dopiero zwierzę?

Początki horroru
Cały ten cykl rozpoczął się po roku 1948, kiedy wynaleziono antybiotyki. I to niestety jest współczesna tragedia dla ludzkości, a nie mądry postęp, która doprowadziła do nienaturalnego, okrutnego i w końcu niebezpiecznego nadużywania zwierząt.

Z różnych powodów podaje się im całą masę antybiotyków i innych leków - tylko niektóre by zapobiec chorobom, lub jako lekarstwo, a głównie po to by szybko przybrały na wadze.

Nic nie jest ważne poza rozmiarem XXXL.
Jest to zjawisko nie do powstrzymania, a konsekwencje poniosą nasze dzieci.
Dlaczego?
Odpowiedź jest prosta choć druzgocąca.
Bakterie wykształcają system obrony przeciwko antybiotykom - dlatego leki te nie skutkują, Co gorsza, zmutowane mikroby nabyły możliwość przekazywania ich odporności do niespokrewnionych organizmów - jest to przykład współpracy drobnoustrojów, której nikt nie potrafi zrozumieć. W ostrych przypadkach zatrucia pokarmowego, gdzie zostaje zakażona ludzka krew, istnieje jedynie jeden antybiotyk ostatniego ratunku - i jego pochodną podaje się zwierzętom.

Obecnie poznaje się nowe, złośliwe formy Salmonelli, E. coli i Campylobakterii, które zmieniły zatrucia pokarmowe w epidemie. Mamy też superbakterie, które dokonują spustoszeń w szpitalach. Nie chwilę obecną nie znajdziemy danych z Polski, ale w Stanach Zjednoczonych każdego roku umiera od 20000 do 60000 ludzi z powodu niekontrolowanych, śmiertelnych infekcji szpitalnych.

Pomimo rozwoju cywilizacji, inżynierii genetycznej i nauk medycznych, istnieje groźba powrotu epidemii śmiertelnych infekcji rodem ze średniowiecza.

Bardzo szybko rozwijają się nowe choroby zwierzęce i nie wiadomo, czy któraś nie będzie miała tak druzgocącego wpływu na człowieka co BSE.

Czyli filmy z kategorii fantastyka to nie mrzonka?
Pamiętacie filmy, w których pokazywane są zmutowane postacie, ludzkopodobne?
Kiedyś wydawało nam sią to odległe, niestety teraz może być nieuniknione.

Nasza młodzież - mutanty
Zamiast dostarczać z pożywienia źródła białka, dostarczamy sobie konserwanty, hormony wzrostu etc.

Jeżeli kuraki karmione są hormonami i antybiotykami, żeby były duże, to ta chemia niestety to przenika do mięsa, które jest przez ludzi zjadane.

Głodowanie albo chemia? Co wybrać ?
Nie, nie, jeść trzeba, ale po pierwsze
Torba na plecy i na targ marsz! Popytać sprzedających, skąd pochodzą warzywa i jak je uprawiają.

Zwróć uwagę na tych sprzedających, którzy mają tabliczki potwierdzające ECO uprawę.
Na targu znajdziemy też lokalnych sprzedawców mięsa.

Przede wszystkim oczyszczanie
Aby usunąć z organizmu spożytą chemię, która w konsekwencji prowadzi do zaburzeń funkcjonowania organizmu, należy się regularnie oczyszczać. Pamiętajmy jednak, że proces ten należy rozpocząć stopniowo i ostrożnie.

Siarka
ma silne działanie oczyszczające na organizm, szczególnie oczyści stawy.

Uwaga! Siarkę trzeba ją przyjmować razem z witaminą C, wtedy gwarantuje to działanie.
Nie bez znaczenia jest czystość siarki. Jeżeli zażyjemy zanieczyszczoną, a takie niestety są, wywołamy efekt odwrotny od zamierzonego. Polecam
Siarkę 
którą cechuje czystość na poziomie 98% - większość dostępnych na rynku to poziom 40%.

Ważne również jest podczas oczyszczania zadbać o florę bakteryjną jelit. Zadbajmy o dobry probiotyk, który dociera do jelit czyli tam gdzie ma zadziałać. Większość dostępnych na rynku probiotyków niestety nie dociera.

Ja stosuję Lactovitalis Pro 
jest po pierwsze bezpieczny i skuteczny, a oprócz tego LactoVitalis Pro zawiera też witaminę C, która przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i witaminę B2, która pomaga utrzymać prawidłową mikroflorę błony śluzowej jelit, oraz FOS (fruktooligosacharydy), które zapewniają dobre pożywienie dla bakterii kwasu mlekowego.

Niestety nieunikniona jest suplementacja.
Uwaga!!! Korzystajcie tylko z takich suplementów, których składniki pozyskiwane są z bio upraw, nie zawierające dodatków chemicznych.

Jeżeli nie chcesz łykać całej porcji różnorodnych suplementów wybierz Supervitalis.
Jest w formie płynu, to Multiwitaminowy i Multimineralny suplement diety z owoców, warzyw, jagód, alg i ziół.

Supervitalis
zawiera 15 składników pochodzenia roślinnego, 32 ekologiczne soki owocowe i warzywne.
Zioła – 24 różne rośliny, 6 składników bogatych w polifenole i proantocyjany, Koenzym Q-10, 70 minerałów i pierwiastków śladowych w formie jonowej z porostów płucnicy islandzkiej (centraria islandica), lucerny, siarczanów, bromu, jodu w wodzie oczyszczonej.

Jako konserwantu użyto sorbinian potasu pochodzący z ekstraktu z jarzębiny i kwas cytrynowy z owoców cytrusowych.

Wiem, że nie da się zastąpić zdrowego jedzenia, niczym innym, ale niestety takie jest trudno dostępne w 21 wieku. Nawet kupując nasionka do swojego ogródka, czy mamy pewność skąd pochodzą?

Epilog
Odpuśćmy sobie dziki szał na promocję filetów i udek w markecie.
To, że większość rozczula się nad losem zwierząt z ferm przemysłowych, kupowanie takiego mięsa jest cichym przyzwoleniem na ich cierpienie.

Pewne zmiany są nieodwracalne, ale możemy zmniejszyć negatywne skutki.
Odpowiedz sobie na pytanie
- czy nasza generacja ma być zmutowana?

Karolina Kamińska

Baza wiedzy - Komentarze - Ciekawe informacje


A co na temat niedożywienia Wikipedia?
Niedożywienie (łac. inanitio, ang. undernutrition) – stan organizmu żywego będący skutkiem, zazwyczaj przedłużonego, niedoboru składników pokarmowych (najczęściej tłuszczów i węglowodanów) wynikającym bądź z niedoboru określonych składników w spożywanych pokarmach, bądź to z ich niewielkiej ilości. Skutkiem niedożywienia jest zazwyczaj utrata masy ciała i wychudzenie, rzadziej objawy niedoboru jakiegoś składnika, np. witamin w spożywanym pokarmie. Niedożywienie może być przyczyną znacznego osłabienia organizmu i depresji, apatii czy rozdrażnienia.

Nie będę z Wikipedią dyskutować, ale zastanawia mnie brak jednego słowa - Minerałów.