wiedza z motylkami - Książka na prezentKsiążka na prezent - Grafika komputerowa - Mariusz Kowalski

Książka w dłoń i na imieniny marsz.
Podaruj prezent bez skutków ubocznych.

Wielu z nas ma dylemat co podarować na prezent imieninowy i urodzinowy. Zazwyczaj kupujemy kwiaty kobietom, a mężczyznom alkohol. Oczywiście nie ma w tym nic złego, ale taki prezent to marnowanie pieniędzy. Kwiaty zwiędną i zostaną zapomniane przez obdarowaną osobę. Trunek cóż... może wywołać przy nadmiarze skutki uboczne. Co sobie myśli solenizant pochylony nad miską, lub deską sedesową cały cierpiący i z bólem głowy. Kojarzy mu się nie prezent, ale ten kto go podarował, a nie chcemy się źle kojarzyć osobie, której taki prezent wręczyliśmy.

Zdecydowanie lepiej podarować komuś prezent, w postaci książki, która po pierwsze zostanie na dłużej nie tylko w pamięci, nie wywoła dolegliwości, można wpisać dedykację. Książka jest idealna na prezent niezależnie od wieku solenizanta, a przede wszystkim da wiedzę, radość, pozwoli obudzić nowe pasje, czy odpręży. Większość osób twierdzi, że nie ma czasu na czytanie, czy na pewno? A znajdujemy czas by "siedzieć" na facebooku, lub oglądać ogłupiające seriale. Nie trzeba mieć dwóch godzin dziennie. Wystarczy nawet 15 minut by zajrzeć do książki. Dlaczego już nie zabieramy ze sobą książki w podróż lub do autobusu?

Dylemat w natłoku
Na rynku obecnie jest ogromna ilość książek i umówmy się - duża część tych pozycji nie jest wartościowa. Przepraszam. Czasami to czysty chłam i bzdury, które jak mam wrażenie pisał ktoś "na fazie", albo bez wiedzy na temat o którym pisze. Wiele książek to ładna okładka z wspaniałym opisem, a w środku pusta treść.
Co wybrać?
Podpowiem.

Pofermentuj sobie
Nie chodzi ani o sianie fermentu, ani o fermentację w organizmie. Jeżeli wybierasz się do miłośnika robienia przetworów ta pozycja książkowa na pewno go ucieszy, a może solenizant ma naukowe zacięcie i chciałby mieć prywatne laboratorium domowe? 

Książka Sztuka fermentacji
autorstwa Sandor Ellix Katz'a to naprawdę fascynująca lektura. Ktoś powie, hee to fermentowanie i kiszenie może być fascynujące? Wszystko może być fascynujące, kwestia tylko jak zostanie opowiedziane, nieprawda? W książce znajdziesz metody kiszenia prawie każdej jadalnej rośliny, nabiału, mięsa czy kaszy. Sprawdzone przepisy na miody pitne, jogurty, piwo, wino, orzechy i ryby, wszystko to z udziałem fermentacji. To niesamowite kompendium wiedzy. Dowiesz się prawie wszystkiego o fermentowaniu i kiszeniu. Autor w ciekawy sposób prowadzi nas od ewolucji kulturowego znaczenia fermentacji, poprzez znaczenie zdrowotne, by poprowadzić nas krok po kroku po technikach fermentowania tego czym obdarowała nas natura. Znajdziesz tu informacje o tym co będzie potrzebne do kiszenia i jakie problemy (oczywiście techniczne) mogą się pojawić podczas fermentacyjnej podróży. Miłej lektury i rozpoczynaj fermentacyjno-kiszoną przygodę.
Bez skwaszonej miny :-)

Estetyczna uczta smaków
Jeżeli wybieramy się do osoby, która lubi oglądać albumy na pewno nie zawiedziemy jej tym prezentem.
"Natura w kuchni polskiej" autorstwa Wojciecha Modest Amaro to nie jakiś zwykły zbiór przepisów, ale fascynująca podróż po świecie nowoczesnej kuchni polskiej opartej na tradycyjnych, współcześnie rzadko używanych produktach, które rosną na polskich działkach i w ogródkach i które po prostu są nasze polskie, nie jakieś egzotyczne i drogie. A wszystko to w cudownej oprawie graficznej z niezwykłymi zdjęciami.

Chrzańcie diety kobiety
"Chrzań te diety" książka Agnieszki Piskały i Krystyny Romanowskiej jest dla wszystkich, którzy mają mętlik w głowie od natłoku diet, które wszystkie są skuteczne, wszystkie odchudzają i w ogóle wszystko leczą. A wiemy, że tak nie jest. Po pierwsze dieta wg autorek przybrała współcześnie zupełnie inne znaczenie, a większość z nas, tak naprawdę kojarzy dietę z męką i wyrzeczeniem, a nie stylem życia. Autorki w swojej książce pokazują nam jak zmienić nastawienie do życia i móc zjadać wszystko to na co mamy ochotę. A nie obsesyjnie myśleć o ciastku i zadręczać się wyrzutami sumienia.

Nie ma co gdybać, trzeba zmienić myślenie
Jeżeli wybierasz się do osoby, która często zadaje sobie pytanie - Czy jestem za gruba, zadręcza się jedzeniem, albo obsesyjnie układa zdrowe diety to koniecznie spraw jej książkę "Gdybym tylko schudła".
Książka Elżbiety Lange i Marty Sadkowskiej pozwala zrozumieć, że zrzucenie kilku kilogramów nie gwarantuje nam szczęścia. Zmianę należy rozpocząć w głowie - łatwo powiedzieć ktoś powie. Oczywiście, że nie łatwo, ale to po prostu proces. Droga, w którą należy wyruszyć.

Słyszymy nie raz - Gdybym tylko schudła
i co schudłaś, wbiłaś się w mniejszy rozmiar i co się zmieniło?
Kochasz bardziej swojego partnera, a on Ciebie? Dostałaś awans, podwyżkę, odniosłaś sukces wychowawczy?

Wiele osób schudnie i jest euforia, która z czasem opada. Pojawiają się jakieś problemy, waga wzrasta i koszmar powraca. Dlaczego tak się dzieje? Tutaj znajdziemy odpowiedź.

A na koniec deser w postaci wywiadu z Dorotą Wellman, który koniecznie należy przeczytać, by zrozumieć, że wielkość ciała nie stanowi wyznacznika naszej wartości i nie warunkuje nam sukcesu, lub porażki.

To nasze myśli i nastawienie do siebie i życia są motorem naszych działań. Sukces to nie zrzucenie kilku kilogramów, by wbić się w mniejszy rozmiar, tylko pozytywne myślenie i uśmiech, który całemu światu wysyła komunikat  Polubiłam Siebie, a świat Polubi Ciebie.

Czy kilka kilo mniej zmieni mój świat?
Porzuć te frustracje i "Nie tłucz się dietami".
Bo po co? Życie jest tylko jedno, więc szkoda go na zadręczanie się wyglądem, wagą i ciągłym myśleniem o jedzeniu. Zamiast tego jedz i żyj tak, aby twój mózg nie szukał pocieszyciela w pączkach, ciastkach i zupce "chińskiej". By nie dręczyły ciebie myśli, że znowu to zjadłam i poczucie winy, które pcha cię do kolejnej tuczącej przekąski. 

Kolejna książka Elżbiety Lange i Marty Sadkowskiej, której współautorem będzisz również Ty to poradnik, oraz swoisty dziennik, w którym dokonujemy zapisów, uzupełniamy testy, czy ćwiczenia motywacyjne, które pozwalają zmienić nastawienie do ciągłego odchudzania i pomogą zweryfikować nasze potrzeby emocjonalne związane z jedzeniem. Porzucić schemat błędnego koła w trakcie diety.

Każdy z nas jest pacjentem, czyli w sidłach "Białej mafii"
Nie każdy pacjent=człowiek
Trzeba przyznać, że Tomasz Matkowski autor książki "Biała mafia"
to człowiek odważny i podjął się tematu, który jest niewygodnym problemem społecznym i który naprawdę trudno rozwiązać. Rzadko można w Polsce spotkać osobę zadowoloną z opieki medycznej. Książka nie jest krytyką całego środowiska lekarskiego, ale instytucjonalnego i przedmiotowego podejścia do pacjenta, który dla wYBRANYCH nie zawsze jest człowiekiem, a taki obyczaj w wielu, zbyt wielu placówkach służby zdrowia(?) panuje. Tomasz Matkowski opisuje traumatyczne doświadczenia swoje i innych osób, ukazuje hermetyczność środowiska, trudności i przeszkody z jakimi się napotkał podczas zbioru dokumentacji.

Autor zamieścił szereg porad prawnych, jak komplementować informacje o leczeniu, jak uzyskać odszkodowanie za błędy lekarskie, oraz wiele pożytecznych informacji.

Cóż nie wieje optymizmem i nie jest to rozrywka, ale przyda się w każdym domu, choć zarówno autor i my wolelibyśmy, by nie było powodu do powstania tej książki.

MAGiczne gotowanie każdą porą roku
dla uczulonych, wrażliwych, naburmuszonych
i tych, którym brak kolorów, dla dużych i małych.


Jeżeli wśród waszych znajomych są alergicy, czy młodzi rodzice, to te książki są po prostu dla nich. Te książki od samego patrzenia poprawiają humor. Sama grafika wywołuje miłe odczucia, radości i uśmiechu.
Mama Alergika Gotuje Wiosna/Lato
Mama Alergika Gotuje Jesień/Zima
to przepięknie opracowanie graficzne książki Katarzyny Jankowskiej, które zachęcą nawet najbardziej naburmuszonego brzdąca, niejadka lub podwójnie leworęcznego mężczyznę, do gotowania. Wszystkie przepisy zawierają opis wartości odżywczych, krok po kroku jak przygotować danie, jakich narzędzi trzeba użyć, oraz ciekawostki dotyczące poszczególnych składników i ich zalety zdrowotne.

WAŻNE
Wszystkie przepisy zawierają informacje o alergenach, wieku dziecka od którego dane produkty mogą być spożywane i porady dietetyczne. W książkach znajdziemy również wesołe wierszyki, naklejki, kolorowe obrazki, a przede wszystkim znakomite przepisy na każdą porę roku. Te książki po prostu cieszą treścią i piękną grafiką.

Dla super kogoś dla super zdrowia. Ulecz się zdrowym smakiem
Kolejna pozycja książkowa
SUPERFOOD
czyli jak leczyć się jedzeniem
to przepiękna uczta dla zmysłów wzroku i smaku. Książka jest wycieczką po uzdrawiających produktach, ich właściwości zdrowotnych i korzyści dla naszego zdrowia, jakie możemy znaleźć na straganach, w sklepach, w warzywniaku, ogródku, czy wyhodować na działce. Książka zawiera mnóstwo ciekawych przepisów i cudowne zdjęcia - aż ślinka cieknie. Impulsem do powstania książki była choroba autorki, która stoczyła długą walkę z zespołem policystycznych jajnikówi i poprzez zmianę diety walkę o swoje Zdrowie wygrała.

A może coś na dłużej?
Czy kiedykolwiek ktoś podarował wam prenumeratę czasopisma? Nie, a szkoda, bo to rewelacyjny prezent. Otrzymujesz wprost do domu, nie musisz pamiętać o zakupie, czy biegać od kiosku do kiosku gdy w "twoim" zabraknie, tachać w te i wewte. A pomyśl taki długofalowy prezent dla kogoś, to nie to, że raz wręczysz i koniec. Co jakiś czas osoba obdarowana przypomina sobie o Tobie i jeszcze miło wspomina. Oprócz tego, gdy otrzyma prezent, jakim będzie prenumerata czasopisma
"Żyj naturalnie"
będzie miał zawsze dostęp do ciekawych i pouczających artykułów, zdrowych przepisów, dietetycznych porad, rozrywki i relaksu, czy wiedzy o terapiach i metodach naturalnego leczenia. A co ważne dla sympatyków słodkiego lenistwa nigdzie nie musisz po nią maszerować, zamówisz on line Tutaj >>>.

Same plusy, tak wiele za niewiele.

Pozwolisz, że pochwalę się:)
W każdym numerze "Żyj naturalnie"
znajdziesz jeden, czy dwa moje artykuły.
Przeczytaj je proszę
Karolina Kamińska