Nie bądź burak - pij Zdrowe buraki Beta cruenta Plus - Grafika komputerowa - Mariusz Kowalski
Nie bądź burak - moce, siły przybywajcie
Ostatni dzwonek, jeszcze chwila spokoju i zaraz się zacznie, czuję już choć nie chcę i chłonę jak gąbka emocje, taką mam przypadłość nieuleczalną. Strasznie mnie to wkurza zwłaszcza, że nie jestem zwolennikiem przedświątecznego szału, zamiast wytrzepanego dywanu i kształtnie ulepionych pierogów wolę spokój. No ale mogę sobie chcieć, rzeczywistość jednak jest inna.
Studium obserwacji przedświątecznych
Wszędzie już są kolejki ok. normalne ok, w końcu święta. Tylko dlaczego tak chamiejemy, na tych zakupach, jesteśmy nerwowi, sapiemy, dyszymy, no jak przysłowiowe buraki się zachowujemy, zapominamy o prostych zwrotach, elementarnych, dzień dobry, proszę, dziękuję, przepraszam, szczególnie do Pań w kasie.
Nie rozumiem, podchodzę kłaniam się, norma , amnezja nas dopada, czemu na targowisku stojąc na mrozie, w deszczu nie wściekamy się tylko czekamy i jeszcze utniemy pogawędkę, a w markecie to juz krzyk jak przed nami 2 osoby i już rzucamy mięsem nie tylko na taśmę? Sklepy wielkopowierzchniowe zdejmują z nas kulturę osobistą? Hmmm?
A może to wysiłek chodzi?
Oszczędzamy się?
No to ok. Trzeba siły, wzmocnienia, power’a?
No to macie.
Porzuć ekonomię kultury.
Nie bądź burak, pij buraki!
Jam nie burak, nie czerwona i nie okrągła, nie we fraku i bez cebulki, jak w piosence tańcować nie będę, choć w sylwestrową noc z kimś we fraku w tańce pójdę na parkiecie hołubce wywijać choćby w wyobraźni.
A wcześniej muszę mieć siłę do zatachania prezentów pod choinkę i kilku kilogramów kiszonej kapuchy z targu do potraw. No i jeszcze musi wystarczyć na mieszanie w garach. Siły już mi brakuje, a do tego zimno. Dlatego, jak co roku, zaczynam swoją kurację.
Pyszną i odżywczą, buraczaną i smaczną ma się rozumieć.
Podobieństwo jednak jest. Ja i burak mocno chłoniemy z otoczenia.
Wrodzona wrażliwość?
Buraki, choć bardzo zdrowe mają wadę niestety (oprócz tej barwiącej), chłoną wszystkie niekorzystne substancje z otoczenia. Toksyny, środki ochrony roślin (podobnie jak jabłka, winogrona, marchewki) zatem co ze zdrowiem? W przypadku zdrowia jestem bezkompromisowa, dlatego produkty muszą być sprawdzone i bezpieczne.
Aha... Jakby ktoś chciał pośpiewać to proszę... tekst niżej :-)
Siła i moc buraka. Magia różowego proszku.
Nie jem śniadań, nie i już. Nie lubię, po prostu. Poranek rozpoczynam wodą z cytryną lub octem jabłkowym, czasem z wodą utlenioną, a potem coś ciepłego, albo kawa. Ale od kilku lat na śniadanie jadam odżywczą Beta Cruentę.
Daje lepszego "kopa" (nie mylcie z pobudzeniem), niż 5 śniadań zjedzonych naraz, a w tyłek nie idzie :).
Beta Cruenta Plus to poddany liofilizacji i micelizacji burak z aronią.
Teraz muszę wyjaśnić dlaczego jest taki niezwykły.
No to lecimy z definicją
Liofilizacja to bardzo zaawansowany proces produkcji, który polega na zamrożeniu produktów żywieniowych do temperatury około -40°C, co sprawia, że zostają zlikwidowane bakterie chorobotwórcze i pleśń. Zostają zatrzymane także procesy fermentacyjne. Następnie zamrożone produkty umieszczane są w próżni (0.001hPa) i w sposób kontrolowany podgrzewane i suszone w celu sublimacji wody. Dzięki temu lód przechodzi bezpośrednio w parę wodną z pominięciem stanu ciekłego. Wraz z parą wodną usuwane są wszelkie zanieczyszczenia!
Wytworzone produkty zachowują swoje najcenniejsze składniki takie jakie jak witaminy, białka, składniki mineralne,. Mają one postać sypką, co ułatwia ich przechowywanie i transport. Po zetknięciu z wodą odzyskują swoje właściwości (zapach, smak i kolor), zachowując strukturę komórkową.
Liofilizacja
Liofilizacja została opracowana w Stanach Zjednoczonych już w latach 50-tych XX wieku na zlecenie rządu, dążącego do wyprodukowania lekkich wagowo i bogatych we wszystkie składniki odżywcze racji żywnościowych dla astronautów i wojska.
Współcześnie liofilizacja jest wykorzystywana przez zaawansowane technologicznie firmy komercyjne w celu produkcji specjalistycznych produktów żywnościowych przeznaczonych dla szerokiej grupy odbiorców od sportowców, przez kobiety w ciąży, małe dzieci, które stronią od warzyw i owoców po osoby z problemami zdrowotnymi. Doskonale służą zdrowiu i odżywieniu organizmu. Produkty spożywcze poddane procesowi liofilizacji zachowują swoje pierwotne właściwości i wartości takie jak enzymy, aminokwasy, witaminy oraz minerały.
Micelizacja
Micelizacja to proces polegający na rozdrobnieniu substancji rozpuszczalnych jedynie w tłuszczach do postaci łatwo przyswajalnej przez środowisko wodne organizmu. Dzięki temu organizm może wykorzystać odżywcze właściwości danej substancji. Jako że system transportu substancji w ciele "opiera się na wodzie", przyswajanie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach jest utrudnione. Organizm z pomocą kwasu żółciowego i innych substancji trawiennych, buduje tzw. micele do których dołączane są substancje rozpuszczalne w tłuszczach w celu ich wchłonięcia. Wskaźnik wchłonięcia jest tu dość niski - 25 - 30%.
Przy pomocy micelizacji substancji rozpuszczalnych w tłuszczach mogą zostać wytworzone najmniejsze micele już w produktach spożywczych, które łatwiej dostarczą organizmowi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. W porównaniu z witaminami syntetycznymi witaminy zmicelizowane wchłaniają się 5-cio krotnie efektywniej.
Micelizacja owoców i warzyw powoduje, że witaminy rozpuszczalne znajdujące się w nich, także przyswajane są o wiele łatwiej jak w produktach niemicelizowanych.
Czas świąt i Pełna rozpusta.
Poddaje się tradycyjnym procesom. Rozpuszczam się w tłuszczach - micelizuję się. Nie zamarzam, a liofilizacji doświadczam.
Składniki liofiliozowanego i micelizowanego buraka dostarczają tyle substancji odżywczych, że od kilku lat nie wiem co to przeziębienie, kaszel, mimo, iż regularnie przemarzam i przemakam.
Beta Cruenta Plus błyskawicznie uzupełnia niedobór żelaza!
Dlatego anemicy, weganie i wegetarianie, osoby po chemioterapii, radioterapii, z zaburzeniami krążenia, z niedokrwistością, białaczką, hemofilią, dzieci nie jadające owoców i warzyw, osoby z obniżoną odpornością powinny koniecznie sięgać po taki napój. Działa on wzmacniająco, jest delikatny dla żołądka i do tego smaczny.
1 łyżka Beta Cruenta Plus
zastępuje 150 g surowych warzyw i owoców!
Bez zanieczyszczeń!
Po co aronia?
Zawarta w Beta Cruencie aronia, zawiera witaminę C, która pozwala łatwiej przyswoić zawarte w buraku żelazo. Uzupełnia poziom witaminy C, ale w przypadku jej niedoboru w organizmie trzeba sięgnąć dodatkowo.
Beta Cruenta Plus można stosować na ciepło i na zimno.
Czyli zimą taki gorący kubek, a latem można z kefirem przyrządzić chłodnik.
Doraźnie osobom,
którym zaszkodzi hurtowa świąteczna ilość płynów wyskokowych też polecam.
W eleganckim prezentowym opakowaniu
Beta Cruenta Plus
Pisząc to jestem już po moim ciemno różowym napoju,
a nogi pod stołem już roztańczone.
Do wieczora nie minie.
Buraczek, buraczek
czerwony miał fraczek
z cebulką tańcował
nóżek nie żałował
cebulka, cebulka
okrągła jak kulka
potańcować chciała
buraczka wybrała
buraczek….
Buraki piła, pisała,
śpiewała i tańcowała,
Nóżek nie żałowała
Karolina Kamińska
A teraz tak zupełnie poważnie.
Prawie naukowo.
Buraki używane do produkcji Beta cruenta Plus hodowane są na najczystrzych terenach w Polsce,
więc nie dość, że liofilizacja oczyszcza produkt ostateczny z wszelkich nie ekologicznych "cywilizacyjnych"
brudów, to sam materiał wyjściowy jest doskonałej jakości.
Producent bardzo dba o jakość swoich wyrobów
i systematycznie sprawdza ją w niezależnym laboratorium.
Ostatnia kontrola jakości Beta cruenta Plus 2017-10-27
Certyfikat Tutaj >>>
Beta cruenta Plus
Możesz pić spokojnie.