product nac1

NAC to to nazwa aminokwasu endogennego. Inne nazwy to N-acetylocysteina  Acetyl cysteine, acetylocysteina, L-cysteina HCl, cysteine hydrochloride.

Historyczne zastosowania

W latach 60 -tych ubiegłego wieku NAC wykorzystywany był do leczenia zatruć wywołanych przedawkowaniem paracetamolem, alkoholem ale także ze względu na jego właściwości mukolityczne w leczeniu chorób układu oddechowego czy nawet uzależnień.

Pełny oddech i odporność 

NAC ma wspomniane właściwości mukolityczne, jednak na ogromną uwagę zasługuje fakt, że   

ponad 200 badań naukowych potwierdziło, że NAC zwiększa odporność organizmu, a tym samym przeciwdziała infekcjom wirusowym, bakteryjnym i grzybiczym. Oprócz tego NAC wykazuje działanie antyapoptotyczne i antykancerogenne oraz ma wpływ na metabolizm fosfolipidów błon komórkowych czy uwalnianie cytokin prozapalnych i aktywność proteaz. 

Jak wykorzystać te właściwości?

NAC poprzez swoje właściwości zalecane w chorobach autoimmunologicznych, chorobach o podłożu zapalnym, gdzie występuje wysoki wskaźnik CRP tj. choroby reumatyczne, choroby nowotworowe. Również zaczęto stosować ją w leczeniu zaburzeń płodności u kobiet jak również w chorobach neurodegeneracyjny jak np. choroba Alzheimera.

Zostań producentem glutationu

Dostarczając do organizmu NAC jest niemal całkowicie metabolizowany w wątrobie do cysteiny, a dalej do glicyny i glutationu.

Suplementacja NAC jest jedną z najlepszych strategii zwiększania dostępności glutationu w organizmie.

To może wybrać cysteinę?

Ze względu na to, że po wchłonięciu NAC jest metabolizowana do cysteiny. Ktoś mógłby stwierdzić, że po co, zażywać NAC może sama cysteina wystarczy? Otóż nie. Cysteina jest związkiem zbyt nietrwałym, żeby zastosować ją w postaci suplementu.

O glutationie słów kilka 

Jeśli mówimy o podstawowym działaniu NAC służącemu zwiększeniu glutationu w organizmie, należy wspomnieć o jego zadaniach. Glutation jest potoczną nazwą dwusiarczku glutationu, określanego skrótem GSH. “SH” oznacza kluczową aktywną grupę sulfhydrylową. Glutation jest peptydem, czyli bardzo małym białkiem naturalnie występującym w organizmie, w poszczególnych komórkach którego jest wytwarzany  z trzech substratów- aminokwasów : glicyny, glutaminianu i cysteiny.

Co się z nami dzieje kiedy panuje niedostatek 

Bez odpowiedniej ilości cysteiny komórki nie są w stanie produkować dostatecznej ilości glutationu i organizm cierpi, aż z trzech stron: komórkowa oksydacja przyczynia się do starzenia, kumulują się toksyny powodując kolejne uszkodzenia. Niedostatecznie działający układ immunologiczny czyni nas podatnymi na choroby.

Specyfika zależności

Glutation jest najsilniejszym antyoksydantem naturalnie występującym w naszym organizmie. Mało kto wie, że efektywność działania innych antyoksydantów takich jak witaminy C i E zależy od glutationu. Witaminy te działają synergistycznie z GSH wspomagają wzajemnie swoją efektywność.

Popularność w leczeniu zasłużona 

Niski poziom glutationu jest czynnikiem rozwoju chorób zakaźnych i autoimmunologicznych. W niektórych chorobach autoimmunologicznych jak reumatoidalne zapalnie stawów i toczeń rumieniowaty zaobserwowano niewydolność limfocytów T.  Holenderscy reumatolodzy wykazali, że podniesienie poziomu GSH powoduje obniżenie odpowiedzi zapalnej.

Urazy i oparzenia

Zarówno zabiegi chirurgiczne, urazy czy oparzenia wywołują szereg złożonych procesów w naszym organizmie biochemicznych, anatomicznych, fizjologicznych i immunologicznych. Glutation pobudza procesy gojenia, minimalizuje uszkodzenia. Działa on zarówno jako antyoksydant jak i stymulator układu immunologicznego. 

Choroby skórne

Glutation odgrywa kluczową rolę w detoksykacji i zapobieganiu uszkodzeń skórnych popromiennych. Badacze zaobserwowali, że osoby, które chorują m. in. na łuszczycę, egzemę, AZS, zapalenia naczyń, trądzik, łojotokowe zapalenie skóry, toczeń, cechuje niski poziom GSH. Badacze powiązali choroby  z wysokim poziomem wolnych rodników.

Dla aktywnych i trenujących

Uprawiając regularnie aktywność fizyczną potrzebujemy więcej antyoksydantów szczególnie GSH. Większość z nas uprawia aktywność w warunkach zanieczyszczonych. biegamy i jeździmy na rowerze w mieście, przy drogach. Podczas wysiłku zużywamy więcej tlenu niż zwykle, intensyfikują się procesy metaboliczne. w rezultacie wytwarzane są wolne rodniki które krążą w organizmie.  Biegacz czy rowerzysta w miejskiej aglomeracji wdycha 10 razy więcej. Badacze doszli do wniosku, że glutation pomaga skrócić czas regeneracji po wysiłku, zmniejszyć zmęczenie i obolałość, poprawić formę. GSH również “przełącza” metabolizm z syntezy tłuszczu na rozwój mięśni. Zatem pozwala osiągnąć lepsze efekty modelowania sylwetki. 

 

Dla nie zmęczonych tematem
W świetle panującej pandemii naukowcy nieustannie prowadzą badania i poszukują metod zapobiegania i leczenia COVID-19.
W jednym z wykładów pulmonolog dr Roger Seheult wskazał, że NAC może być również przydatna w walce z COVID-19,. Podnosząc poziom glutationu, NAC pomaga zwalczać stres oksydacyjny, który jest główną przyczyną rozwoju burzy cytokin związanej z COVID-19.
Niedawno opublikowany przegląd literatury powiązał niedobór glutationu z ciężkością przebiegu COVID-19, co doprowadziło autora do wniosku, że NAC może być przydatna zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu COVID-19. N-acetylocysteina zapobiega również nieprawidłowemu krzepnięciu krwi czasem obserwowanemu w przebiegu COVID-19 i pomaga rozluźnić gęsty śluz w płucach.