brzuch1

 

Duży brzuch - duży problem

Brzuch to taka część ciała co do której zmieniamy podejście wraz z wiekiem mięciutkie okrąglutkie uwielbiamy u niemowląt. Dorosłych jednak nie cieszą już okrąglutkie lecz płaskie i umięśnione. Dla wielu to bardzo trudne do osiągnięcia. Porzućmy jednak estetykę. Duży brzuch to zagrożenie dla zdrowia, stanowi również duże obciążenie dla kręgosłupa i stawów.  

 

Owocowa figura 

Zazwyczaj kobiece figury (kształty) określa się za pośrednictwem owoców, dzieli się nas na jabłka i gruszki. Choć to słodkie określenie to do końca już tak słodko nie jest. 

 

Jabłko tylko jeść 

Panie o figurze jabłka mają tendencję do gromadzenia się tkanki tłuszczowej w obrębie talii natomiast jest jej zdecydowanie mniej w części pośladkowej oraz udach. Niestety tutaj kształty jabłka nie są zdrowe. Tłuszcz gromadzący się w obrębie brzucha to nie jest tylko kwestia estetyki, ale też zdrowia. 

 

U gruszek płaski brzuszek

Kobiety z figurą gruszki nie mają tendencji do tycia w okolicy brzucha. Można rzec, że to szczęściary. Ich kręgosłupy i stawy nie są tak obciążone. Jeśli natura nas nie wyposażyła odpowiednio to trzeba samemu działać. Nie zawsze pomogą wypocone godziny na siłowni czy super dieta.

Nie patrząc już na  rodzaj figury, z wiekiem większości z nas  brzuszek niestety zaczyna przypominać nadmuchany balonik. Dlaczego tak się dzieje ?

Okres przedmenopauzalny zaczyna się około 45. roku życia i cechuje go rozregulowanie cyklu miesięcznego oraz wydzielania hormonów. Nienaturalna produkcja estrogenu sprzyja gromadzeniu tłuszczu na pośladkach i udach, a także zastojowi żylnemu. Efektem jest otyłość typu gynoidalnego – czyli dotycząca dolnych partii ciała.

Nieuchronność cyklu
Bliżej menopauzy wydzielanie hormonów jajnikowych (estrogen i progesteron) ulega spowolnieniu, by z czasem zatrzymać się definitywnie. Powoduje to zwiększenie masy tłuszczowej i zmniejszenie masy mięśniowej. To zachwianie równowagi wiąże się też ze zmianą rozmieszczenia tłuszczu, sprzyjające otyłości androidalnej – na poziomie brzucha i organów wewnętrznych.

Natura wystawia nam VAT 

VAT (visceral adipose tissue – tkanka tłuszczowa trzewna).
Zwiększenie ilości trzewnej tkanki tłuszczowej (Visceral Adipose Tissue – VAT) ma większy wpływ na zdrowie niż tkanka tłuszczowa podskórna. Uważa się, że nadmierna ilość VAT ma wpływ na szereg procesów metabolicznych i pracę narządów, poprzez wydzielanie wielu aktywnych związków m.in. adipocytokiny. Często nazywane są – złymi związkami.
Tłuszcz trzewny nie występuje tylko u osób z nadwagą czy otyłych. Osoby z prawidłowym wskaźnikiem BMI (stosunek wagi do wzrostu) również mogą mieć jego nadmiar. 

 Wesprzyj kurczenie 

Metod na pozbycie się brzucha jest wiele: masażery, pasy, kremy, operacje plastyczne. Jednak brzuch nie urósł nam od zewnątrz i takie metody niewiele dadzą. Musimy działać od wewnątrz. 

Siła naturalnej redukcji

Ekstrakty  z owoców i  ziół pozyskiwane według nowoczesnych  metod pomogą nam w zmniejszeniu objętości brzucha w sposób bezpieczny. 

 

Liczi się zdrowie 

Owoce liczi są bogatym źródłem polifenoli i przeciwutleniaczy. Ekstrakty z owoców liczi wykazują wysoką aktywność przeciwutleniającą, przeciwzapalną, przeciwwirusową, przeciwcukrzycową. 

Owoce liczi zawierają również wiele składników odżywczych m.in. magnez, miedź, żelazo, witaminę C, mangan i kwas foliowy, które są niezbędne do procesu powstawania krwinek i prawidłowego krążenia krwi.

 

Bez popijania działa

Zielona herbata swoje właściwości odchudzające zawdzięcza katechinom, a szczególnie substancji o nazwie galusan epigallokatechiny (EGCG). Katechiny zawarte w zielonej herbacie mają istotny i wielokierunkowy wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Hamują one wchłanianie tłuszczów z pożywienia i nasilają ich zużycie przez organizm. Ponadto zielona herbata zwiększa aktywność niektórych enzymów biorących udział w trawieniu, korzystnie wpływa na metabolizm wątrobowy, nasila termogenezę i przyśpiesza utlenianie tłuszczów.

 

Niewielkie z wielką mocą 

Połączenie owocu liczi wraz z zieloną herbatą w odpowiednim stężeniu okazuje się skuteczną bronią w walce z niechcianym tłuszczykiem. 

Oligo Elite® to japoński oryginalny preparat, oparty na unikalnej formule krótkołańcuchowych polifenoli (monomerów, dimerów i trimerów flawanoli) pozyskanych z owoców liczi (85%) i zielonej herbaty (15%). Polifenole o niskiej masie cząsteczkowej zawarte w Oligo-Elite® warunkują 5x lepszą wchłanialność w przewodzie pokarmowym, a zarazem warunkują wielokrotnie silniejsze działanie na organizm.

 

I zdrowo i smuklej 

Oligo-Elite, jako ekstrakt polifenoli z liczi i zielonej herbaty, przyspiesza metabolizm tkanki tłuszczowej, przez co następuje spadek wagi, redukcja podskórnej i co ważne, wewnętrznej tkanki tłuszczowej.

 

Ciepły dotyk 

Wiele osób w różnym wieku boryka się z problemem zimnych rąk częściej stóp.

Syndrom tzw. zimnych rąk i stóp u osób zdrowych występuje na skutek zwężenia drobnych, obwodowych naczyń krwionośnych m.in. w następstwie stresu lub zimna. Objawy takie mogą powodować takie czynniki i zmiany chorobowe jak: palenie tytoniu, brak równowagi hormonalnej, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, zakrzepica, stwardnienie tętnic i inne.

Oligo-Elite poprawia krążenie krwi, a poprzez zwiększenie produkcji tlenku azotu (NO) redukuje objawy związane ze skurczami naczyń lub chorobowym zwężeniem naczyń.

 

Sportowi zapaleńcy 

Ekstrakt z liczi i zielonej herbaty w postaci Oligo-Elite poleca się również osobom czynnie uprawiającym sport. Poprawia on przepływ krwi w mięśniach, znacznie zwiększa wydolność fizyczną i skraca czas powrotu do stanu sprzed wysiłku. Redukuje również stres oksydacyjny związany ze wzmożoną aktywnością fizyczną.

 

Same zalety 

Ekstrakt z owoców liczi i zielonej herbaty wpływa na poprawę krążenia, redukcję wagi i tłuszczu wewnętrznego. Spowalnia proces starzenia się (anti-aging), wpływa na zwiększenie wytrzymałości organizmu, przyspieszenie regeneracji po wysiłku. Korzystnie wpływa na urodę, poprzez redukcję zmarszczek, przebarwień i  poprawę elastyczności skóry.
Uwaga nie poleca się spożywać rano na czczo owoców. Owoce liczi zjadane przez dzieci na czczo znacznie mogą obniżyć poziom glukozy. W kilku krajach występowały przypadki śmiertelne wśród
dzieci, które spożywały owoce w znacznej ilości na czczo a dnia poprzedniego nie spożywały kolacji.
Pozostajemy w azjatyckich klimatach 
Duet chiński
Cynowód i berberys - to korzenie roślin, które są źródłem silnie pro-zdrowotnej substancji nazywanej berberyną. Ten roślinny alkaloid uznawany jest za jeden z najsilniejszych naturalnych suplementów, a jego lecznicze właściwości zostały docenione już wieki temu w tradycyjnej medycynie chińskiej.
Dawniej i dziś
W średniowieczu wywary z berberysu były cenionym lekiem na malarię i żółtaczkę. Berberys głównie  uprawiany w celach ozdobnych jest pysznym owocem z owoców, którego przyrządzane są dżemy, soki, syropy.
Wielozadaniowość to jej cecha
Berberyna działa bakteriostatycznie i bakteriobójczo, pierwotniakobójczo, żółciotwórczo, żółciopędnie, przeciwbiegunkowo, rozkurczowo, przeciwartretycznie, przeciwzapalnie, przeciwbólowo, hipotensyjnie (obniża ciśnienie krwi). Pobudza ośrodek oddechowy. Zabija liczne roztocza (np. demodex).
Odchudzi nie tylko z tłuszczu 
Berberyna to naturalnie działający silny antybiotyk. Jest pomocna w pozbywaniu się pasożytów. W niektórych krajach berberyna stosowana jest w leczeniu chorób pasożytniczych (lamblioza, malaria, leiszmanioza). Berberyna jest skuteczna również w leczeniu nużycy ocznej (zastosowanie krople, maść).
Kurczy 
Berberyna zmniejsza oporność na insulinę, wspomaga glikolizę, czyli rozkład cukru w komórkach, wpływa na ograniczenie ilości produkowanego cukru w wątrobie, spowalnia proces rozkładu węglowodanów w jelitach, a także sprzyja namnażaniu się pożytecznych bakterii w układzie pokarmowym 

Pełny brzuszek 

Berberyna pomocna jest w zatrzymaniu wytwarzania żółci, w kamicy żółciowej, w zaburzeniach trawienia i chorobach trzustki. Jest pomocny w przypadku arytmii serca pochodzenia komorowego, w nadciśnieniu, stanach zapalnych układu moczowego, nieżytach górnych dróg oddechowych. Działa odtruwająco. 

 

Słodka epidemia wieje grozą 

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną można nawet powiedzieć, że to epidemia współczesności. Nikogo nie chcemy straszyć jednak  statystyki nie kłamią: 
-na świecie choruje na cukrzycę 422 milionów osób,
-w Polsce jedna na cztery osoby pow. 60 r.ż ma zdiagnozowana cukrzycę 
-liczba osób chorujących na cukrzycę na świecie zwiększyła się ponad 3,5-krotnie w ciągu ostatnich 35 lat,
-co 6 sekund umiera osoba z powodu cukrzycy i jej konsekwencji,
-Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) prognozuje, że do 2030 roku cukrzyca będzie siódmą z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie.

Działanie berberyny w walce z cukrzycą

-  zmniejsza insulinooporność,

- modyfikuje florę bakteryjną jelit i zmniejsza wchłanianie cukru w jelitach,

-  zmniejsza wytwarzanie glukozy w wątrobie,

- przyspiesza spalanie „zapasów energii” zgromadzonych w tkankach, w tym w formie tłuszczu – przyspiesza zatem zmniejszanie wagi,

-  pośrednio zwiększa wydzielanie insuliny w trzustce,

- działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne chroni tkanki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, dzięki czemu zwalnia postęp miażdżycy i innych powikłań cukrzycy,

- obniża poziom całkowitego cholesterolu, „zły” cholesterol LDL, poziom triglicerydów, może też podwyższać HDL, dzięki czemu ma działanie ochronne na serce i naczynia krwionośne.

 

Tak na koniec 

Przy okazji płaskich brzuchów nie zapominajmy o probiotykach. Wiele osób nie łączy powiększonego brzucha z florą bakteryjną jelit. Probiotyki potrzebne są nam każdego dnia.